PsihologieDe ce ești atât de procupată de horoscop?

Stefania Voia

De ce ești atât de procupată de horoscop?

European, chinezesc, floral sau arboricol, indiferent de ce fel de horoscop  este vorba, acesta vine mereu cu o promisiune, anume că ne va dezvălui destinul pregătit de astre.

Gândul că vom afla, fie și în linii mari care este viitorul, este o idee extrem de atractivă pentru orice persoană. Fie că suntem sceptici sau nu, cu siguranță fiecare dintre noi a cochetat cu această idee într-o formă sau alta. De la horoscop, până la ghicitul în cafea sau în cărți, posibilitatea de a afla anticipat ceea ce se va întâmpla în propria viață în acest fel, pare un mic șiretlic la care vrem să apelăm.

Sabia cu două tăișuri

Motivați puternic de a face descoperiri importante, mulți dintre noi ne lăsăm purtați de val și omitem că această variantă prescurtată de a-ți afla viața fără să o experimentezi efectiv este o sabie cu două tăișuri. Horoscopul ne poate prezice evenimente pozitive, dar și negative, ambele având o puternică rezonanță asupra conștientului dar mai ales asupra inconștientului nostru. Sub influența celor aflate, vom prelua ideile ca atare, crezând că lucrurile se vor petrece întocmai. În felul acesta ne vom îndrepta atenția mult mai mult către acele evenimente care par să confirme ceea ce am auzit sau citit în horoscop. Ne vom trezi că vom spune “da, exact așa spunea și la horoscop” sau “la horoscop îmi spunea că e bine să fac asta” și în cel mai scurt timp, fără să ne dăm seama vom lua decizii în baza horoscopului și mai puțin în baza celor simțite sau gândite de noi înșine.

Zarurile au fost aruncate

Ideea în sine că cineva acolo sus hotărăște cum se vor petrece lucrurile aduce cu sine o stare de confort. Într-un anumit fel ne face să retrăim sentimentele de siguranță din copilărie, atunci când știam că părinții iau deciziile pentru noi, având în vedere cele mai bune interese noastre. Concepția conform căreia astrele, destinul sau altcineva hotărăște lucrurile pentru noi este în egală măsură înfricoșătoare cât și liniștitoare. Lipsa exercitării unui control total asupra vieții noastre ne sperie, însă ceea ce ne oferă alinare este iluzia că lucrurile sunt prestabilite, mai presus de voința noastră.

Horoscopul pare să fie, din această perspectivă soluția ideală, acesta ne promite că ne dezvăluie viitorul astfel încât să avem ocazia de a lua deciziile din timp în favoarea noastră.  Astfel, în fața unui viitor imprevizibil în care orice, oricând se poate întâmpla, acest artificiu, ne ajută să ne stăpânim puțin mai bine anxietatea față de necunoscut, având iluzia că putem controla puțin mai bine ceea ce ni se întâmplă.

Post a comment

Ai o întrebare?