Stefania Voia

Tatuajele

Care sunt motivele pentru care oamenii isi fac tatuaje? (sa fii mai sexy, semnificatii profunde, speciale pt ei, apartenenta la grup… )

 Pornind de la ideea de permanență asociată cu tatuajele, realizăm faptul că persoanele care decid să se tatueze au în spate o motivație puternică, indiferente de motive. Ceva din ei înșiși sau din viața lor își pune amprenta asupra lor, la propriu prin intermediul unui simbol. Motivele pentru care aceștia fac această alegere pot fi multiple. Unele persoane fac asta din considerente estetice, dorind să fie mai sexy sau să ascundă anumite cicatrici. Altele vor să-și amintească de persoanele semnificative pentru ei care pot fi prezente sau decedate. Sunt persoane care vor să poarte cu ei semnificațiile unor evenimente importante din viețile lor sau simbolurile propriilor credințe. Uneori, când îți faci un tatuaj, alegi să împărtășeși o poveste, să arăți o anumită latură a personalității tale.

Alteori, motivul din spatele acestui gest este cel de a arăta celor din exterior că ai un anumit grup de apartenență dar și membrilor săi faptul că împărtășești aceleași credințe cu ei.

Care este impactul psihologic daca ne facem un tatuaj dupa o trauma si care are o simbolistica legata de trauma? Ne ajuta sa depasim trauma sau dimpotriva o tinem prea aproape si ramanem conectati la ea?

Alegerea unui tatuaj după o traumă poate reprezenta un pas important în demersul întreprins pentru a o depăși. Expunerea regulată la simbolul ce reprezintă evenimentul traumatizant poate acționa ca o desensibilizare sistematică, având un rol reparator.

Atunci când sunt afectați de ceva, copiii tind să povestească foarte des despre acel eveniment stresor. Cu cât povestesc mai mult, cu atât mai ușor ajung să descarce tensiunea acumulată, obținând un efect catarhic. Același mecanism funcționează și în cazul tatuajului post traumatic.

Orice eveniment, chiar și traumele fac parte din istoria noastră de viață, adică din noi. Cea mai bună metodă de a le depăși în mod sănătos este să le acceptăm și să le îmbrățișăm, pentru că ne fac să fim persoanele din prezent.

Care este legatura tatuajelor cu identitatea proprie si increderea in sine?

La fel cum caracterul, discursul, ținuta, personalitatea etc. fac parte din cine suntem, în același fel tatuajele contribuie la identitatea noastră. Imaginea despre propria persoană, dar și imaginea pe care ceilalți au au despre noi contează foarte mult în privința sentimentului de încredere în sine. În adolescență, când încrederea în sine are de suferit, suntem într-o perioadă de căutare a propriei identități. Atunci este cel mai probabil să ne facem un tatuaj care rezonează cu noi înșine și cu credințele noastre, conturând imaginea și sentimentul de încredere în sine. În acest context, dar și ulterior, un tatuaj arată cine ești, cu ce idei rezonezi și spune o parte din povestea ta. El vine în completarea istoriei tale, atrăgând atenția asupra acelor aspecte pe care tu le alegi, vorbind uneori în locul tău. Chiar și atunci când nu este vizibil pentru exterior, conștiința faptului că poartă un tatuaj, îi conferă posesorului o anumită încredere în sine, ca un secret pe care doar el îl știe.

Ne schimba un tatuaj felul in care suntem perceputi de cei din jur?

La început, tatuajele erau purtate predominant de către cei care lucrau la circ sau de criminali, practic de paria societății și erau executate în condiții precare. Tocmai pentru aceste motive, perceptia asupra purtătorilor de tatuaje a rămas multă vreme una negativă fiind asociată cu agresivitate și murdărie. În prezent, percepția s-a schimbat, multe persoane au apelat la practica tatuării, dar unele prejudecăți au rămas. Cu toate acestea, cei din jur asociază cel mai des purtătorii de tatuaje cu ideea de încălcare a normelor, de consumatori de adrenalină dar și de unicitate și curaj.

Tatuajele devin o parte din cine suntem, atât prin semnificația lor cât și prin efectul pe care îl au asupra celorlalți. Anumite tatuaje sunt conectate cu diferite idei pe care le asociem cu posesorii lor. Unele sunt agresive, altele ludice, unele cu tentă sexuală. În funcție de ceea ce știm despre posesor, sau de ceea ce proiectăm în el, determinăm un anumit comportament față de acea persoană iar el la rându-i va reacționa în funcție de asta.

Poate nu ne mai place tatuajul pe care il avem sau nu ne mai reprezinta, ce efecte psihologice poate avea asta?

Este firesc să ne schimbăm în timp, iar odată cu aceasta să ne schimbăm și convingerile. Felul în care am considerat să acționăm într-o anumită etapă, s-ar putea să nu ne mai satisfacă ulterior. Cu toate acestea, alegerea unui anumit tatuaj nu este întâmplătoare, ideea din spatele semnificației sale este că a reprezentat un moment sau o etapă unică din viața noastră. Chiar dacă putem simți că nu mai rezonăm cu ceea ce am gândit atunci, tatuajul făcut rămâne o parte importantă din declarația identitară, amintind de o altă fațetă din trecut a aceleiași persoane.

1 Comment

  • Annett-C

    I was looking at some of your blog posts on this website and I think this web site is very instructive! Continue posting.Blog monetyze

Post a comment

Ai o întrebare?