Cum gestionăm eficient timpul
Ne dorim să știm cum să facem și cât să facem, astfel încât să fim cât mai productivi, o caracteristică extrem de apreciată în societatea noastră, aflată într-o continuă mișcare, grabă și dorință de a face cât mai multe. Tocmai de aceea tematica legată de cum ne putem eficientiza timpul este una pe care o întâlnim în mod recurent, abordată de workshop-uri, cărți, reviste, speakeri etc. și ne arată cât de mult ne preocupă acest subiect. Paradoxal, însă pentru a ajunge să acționăm eficient, este util ca mai întâi să ne oprim din ceea ce facem și să reflectăm.
Roluri
Atunci când vorbim despre gestionarea timpului este important să ne raportăm la contextul vieții noastre, atât la cel general care este mai cuprinzător și se referă la cerințele mediului în care trăim, cât și la cele personale, specifice fiecărui individ în parte. Armonizarea celor două tipuri de cerințe este un factor decisiv pentru a putea să ne gestionăm eficient timpul.
Societatea actuală pune multă emfază pe cantitate, în sensul în care o persoană eficientă este cea care reușește să gestioneze cât mai multe sarcini, începând de la cele de serviciu pânâ la cele administrative sau de ordin personal. O persoană eficientă pare, cel puțin la prima vedere că nu stă prea mult pe loc, ci este implicată în cât mai multe activități. Dorind să întrunim aceste standarde, ne angajăm uneori în multe acțiuni, însă putem ajunge după o anumită perioadă de timp prea împovărați, obosiți, epuizați sau să fim superficiali în ceea ce avem de făcut.
Ceea ce te ajută în acest sens este să iei în calcul rolurile pe care le îndeplinești în propria viață. Ele sunt distincte de la o persoană la alta, poți avea un rol de fiică, mamă, bunică, soție sau parteneră de cuplu, rol profesional, prietenă, vecină, cetățean etc. Fiecare dintre aceste roluri necesită timp și activități specifice. Este important să le evaluezi iar apoi să le prioritizezi, în funcție de valorile tale personale, de relavanța lor și de plăceri. Conectându-te la fiecare dintre rolurile tale vei constata că în unele ai mai puține de făcut ca în altele, de aceea este important să dai voie și celuilalt să-și facă partea sa. În timp vei constata că vei obține mai mult timp.
Conectarea la propria persoană
Vei reuși cu mult mai multă ușurință să eficientizezi timpul tău atunci când înțelegi foarte clar ceea ce îți dorești. Pentru a facilita acest proces de autoanaliză este important să te conectezi la adevăratele tale nevoi, mai ales la cele de ordin emoțional. Altfel, un proces de analiză bazat doar pe rațiune, pragmatism și strict în baza punctelor de pe lista “to do”, îți va cauza mai devreme sau mai târziu disconfort și o stare de nemulțumire. În lipsa unei conexiuni autentice cu sinele tău, vei fi tentată să le faci pe toate, pentru a demonstra celor din jurul nostru și în acest fel și ție însăți că ești o persoană eficientă, puternică, valoroasă și în aceste fel demnă de încredere și iubire. Adevărata ta nevoie nu va fi satisfăcută în acest mod, mai mult riști să devii dependentă de acest obicei și vei tinde să îți iei cât mai multe sarcini și responsabilități. Ceea tu ai nevoie cu adevărat este să fii în contact cu emoțiile tale, adică să acorzi atenție trăirilor și stărilor tale, fără să pui la îndoială cât de juste sunt. Întreabă-te ce anume te-a făcut să simți respectiva emoție, care este nevoia ta din acel moment și cum poți interveni în mod eficient pentru a o satisface. Odată ce reușești să faci asta pentru tine, te vei simți importantă deoarece chiar tu îți vei acorda respect iar asta te va face să dobândești mai multă încredere în tine și în timp o stare de liniște și siguranță interioară.
Standarde nerealiste
Ceea ce ne sabotează de multe ori procesul de a eficientiza timpul sunt acele standarde foarte înalte, nerealiste pe care le avem de la propria persoană. Considerăm că suntem persoane eficiente și capabile doar dacă reușim să realizăm tot ceea ce ne-am propus, doar că lista acestor obiective imperative este una de-a dreptul inumană. Totul pare important și parcă nu-ți permiți să renunți la nimic. Propria voce critică interioară spune că ești o persoană leneșă, ineficientă, incapabilă, iresponsabilă, dacă nu faci cât mai multe sau că tu ești cea care poartă exclusiv responsabilitatea nu doar a ta, ci a întregii familii sau a celuilalt. Inconștient este posibil să gândești că fără tine ceilalți nu se pot descurca și că este datoria ta să-i “salvezi”. Gândind în acest fel, comportamentul vizibil din exterior pare o încercare de a combate mai degrabă acele gânduri critice disfuncționale, care între timp au devenit convingerile tale bine înrădăcinate. Crezi că soluția este să faci cât mai multe, ca apoi să te poți considera o persoană capabilă, puternică și cu multe calități sau vrei ca cei dragi să aibă în permanență nevoile împlinite, chiar de către tine. Procedând astfel, pui foarte multă presiune pe tine și momentul în care te vei simți copleșită va fi inevitabil. Timpul tău va părea din ce în ce mai scurt, insuficient pentru task-urile pe care ți le-ai propus sau oboseala acumulată nu-ți va permite să realizezi un lucru la fel de repede și eficient. Sarcinile nerealizate te vor împinge să te critici și mai mult iar cercul vicios te va aduce mereu în același punct.
Te invit să îți evaluezi în mod realist situația, ținând cont și de nevoile tale, s-ar putea să constați că tocmai neîndeplinirea lor este ceea ce-ți saboteză procesul de a fi o persoană eficientă, reprezentând încercarea disperată a inconștientului tău de a-ți atrage atenția asupra a ceea ce este bine să fac pentru tine. Evaluează-ți cu atenție acțiunile și sarcinile și fă o ierarhie a lor. Ia-le pe rând și calculează corect timpul de care ai nevoie pentru a le realiza. Dă-ți voie să iei o pauză sau recompensează-te fie și cu o bomboană după ce ai făcut ceea ce ți-ai propus. Știu că este greu să renunți la control, însă dă-le voie și celorlalți să fie responsabili, lăsându-i să devină autonomi și competenți este cel mai frumos cadou pe care le poți face.
Procrastinarea
La polul opus față de situația în care faci prea multe este aceea în care ajungi cu greu să mai faci ceva din ceea ce ți-ai propus sau să o lași pe ultima sută de metri. Deși inițial ai avut suficient timp dispoziție, au apărut tot felul de “impedimente” care te-au abătut de la drumul tău. Oricât îți propui să nu mai ajungi în această situație, în mod inexplicabil asta se întâmplă mai des decât ți-ai dori. În această situație vorbim despre comportamente de opoziție – nu mai fac deloc – sau despre cele pasiv-agresive, adică amânările. Ambele atitudini reprezintă de fapt lupta ta interioară cu acea voce critica, menționată mai devreme. Aceasta impune multe solicitări, standarde nerealiste sau are cerințe mult prea dificile și nu ține cont de nevoile sau limitele tale. Tocmai de aceea tu încerci să o combați și să i te împotrivești, însă nu într-un mod sănătos, ci printr-un comportament de protest: fie nu mai faci sarcinile, fie le faci necorespunzător, fie le amâni și intri în criză de timp. De exemplu, chiar dacă ai un proiect urgent de făcut, tu începi prin a-ți verifica facebook-ul, instagram-ul sau brusc îți amintești că nu ai făcut curat în frigider și cumva pare un lucru indicat să-l faci chiar atunci. Creierul percepe sarcina ca fiind prea dificilă și atunci caută să se liniștească căutând gratificări imediate. Oricare din aceste variante reprezintă mecanisme de autosabotare, într-o încercare de a combate propiile exigențe și critici.
Testează mai întâi cât de realist este ceea ce ți-ai propus să faci, cât din muncă îți revine ție și cât reprezintă responsabilitatea altora. Încearcă să ceri ajutor atunci când simți că ai nevoie și fă-o din timp, nu doar atunci când te simți copleșită. Nu este nicio rușine, ci un exemplu de maturitate prin faptul că îți cunoști propriile limite și îți respecți nevoile.
Chiar dacă ai de dus la bun sfârșit o sarcină mai elaborată, dă-ți voi să recunoști că e dificil, asta îți va permite să ai mai multă indulgență față de tine și să-ți acorzi timp atât cât îți este necesar. Acordă-ți pauze și oferă-ți recompense sănătoase, conștientizând importanța și valoarea muncii tale, indiferent că este într-un cadru profesional, familial sau social. Abia recunoașterea tuturor acestor factori, te va conștientiza asupra ritmului tău și-ți va da posibilitatea adaptării eficiente la timpul de care dispui.
2 Comments
-
web site
Remarkable issues here. I am very glad to look your article. Thanks so much and I'm taking a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?
Nevada
You actually make it seem so easy along with your presentation however I in finding this topic to be really one thing that I think I might by no means understand. It seems too complex and very wide for me. I am having a look forward for your subsequent submit, I will attempt to get the dangle of it!