PsihologieCe rol joacă validare într-o relație de cuplu?

Stefania Voia

Ce rol joacă validare într-o relație de cuplu?

Oricât de mult spunem că nu ne interesează părerea celor din jur, dorind să ne amăgim singuri că suntem cât se poate de independenți și asumați, ajungem de multe ori să facem lucrurile tocmai pentru a obține validarea acelor persoane importante din viața noastră.

Beneficiile validării

În ceea ce privește relația de cuplu, lucrurile se petrec poate și mai intens.  Aici există de obicei mai multă apropiere și intimitate față de restul relațiilor, partenerii se cunosc mai bine, sunt mai autentici. Tocmai din acest motiv,  validarea cântărește mai mult decât cea primită din alte surse, dar și reversul este valabil: când nu te simți validat poți fi rănit profund.  A te simți validat este echivalent cu a te simți acceptat, aprobat la nivel emoțional în primul rând. Rezultatul este faptul că te simți în siguranță, că ești acceptat cu toate trăirile tale și toată gama de emoții, începând de la cele pozitive până la cele negative.

Acceptarea condiționată

Știm acest lucru aproape inconștient iar de multe ori, în căutarea  sentimentului de siguranță emoțională tindem să ne comportăm într-o manieră dezirabilă pentru cei importanți pentru noi. Înțeleasă ca o nevoie de acceptare, necesitatea de a fi validat poate determina o lipsă de autenticitate, atunci când este primită condiționat. Asta înseamnă că, unele persoane primesc acceptarea partenerului doar dacă reușesc mai întâi să satisfacă nevoile celuilalt, punându-se pe ele însele pe plan secund. Această condiționare sabotează crearea unei relații emoționale autentice și încurajează mai degrabă dependența de cel care oferă validarea.

Dacă mă placi, mă voi plăcea și eu

Ceea ce încercăm să obținem primind validarea din partea partenerului de cuplu este împlinirea unei nevoi timpurii de siguranță, cea pe care am avut-o în raport cu părinții sau cei care ne-au crescut. Vrem astfel să ne împlinim la vârsta adultă ceea ce ne-a lipsit atunci când eram copii: înțelegerea stărilor și a emoțiilor noastre și acceptarea lor de către părinți.

Un partener care poate oferi acest cadru, care nu judecă, ci oferă atenție, empatie și  acceptare poate ajuta la vindecarea unor răni din trecut, dându-ne aripi să fim spontani și autentici. În timp atitudinea plină de înțelegere poate alcătui un model bun pe care să-l internalizăm și de care să ne folosim singuri ori de câte ori avem nevoie.

 

Post a comment

Ai o întrebare?