Mandria (ne)sanatoasa si limitele ei
Exista mandrie nesanatoasa? Multe dintre noi am crescut avand credinta ca mandria este o adevarata virtute, nicidecum ca ar exista situatii in care ea ar putea fi contraindicata. Mandria parea una dintre caracteristicile indispensabile pentru o femeie de succes. Ca si cum prima o determina pe cea de-a doua si nu invers.
Am cu ce sa ma mandresc
Putem vorbi despre mandria sanatoasa atunci cand aceasta apare intr-un context legat de reusita si realizari. Indiferent ca reusita este obtinerea unei pozitii mai bune la locul de munca sau pur si simplu faptul ca te-ai apucat de sport dupa ce ai amanat acest plan multa vreme, ambele situatii presupun depunerea unui efort care este rasplatit printr-un succes. In acest caz, mandria este traita ca o puternica stare de bine, asociata cu sentimente de satisfactie si o stima de sine crescuta. Acest tip de mandrie este benefic pentru ca ne face sa ne vedem ca fiinte capabile sa ne indeplinim asteptarile si scopurile, sa ne autodepasim si sa ne valorizam avand mai multa incredere in propriile forte.
Mandria sanatoasa isi gaseste locul si in situatiile in care ne asociem cu reusitele altor persoane, reprezentative pentru grupul nostru de apartenenta. De exemplu, atunci cand un sportiv roman castiga premii importante in competitiile internationale, suntem invadati de sentimente de mandrie ca suntem aceeasi nationalitate acesta, desi noi nu am contribuit la succesul sau. Identificandu-ne cu el, traim reusita sa ca pe propriul rezultat.
Cand descoperim ca nu este ceea ce pare
La polul opus, mandria nesanatoasa este fundamentata pe lipsa unor motive reale de satisfactie. Aceasta ia de multe ori forma unui comportament demonstrativ, vizand obtinerea unor aprecieri exterioare. Persoanele de acest fel se concentreaza pe cladirea unei imagini imbatabile, justificata de afisarea unei false mandrii, pentru ca in acest fel se pot hrani din laudele celorlalti. Ei vizeaza de fapt obtinerea de atentie o fac prin cladirea unei imagini demne de invidiat.
Vorbim aici de mandrie daunatoare, in lipsa unui succes real, motivele acestei atitudini ostentative avand mai mult legatura cu vindecarea ranilor narcisice din trecut si mai putin cu evolutia personala. Aici avem de-a face cu orgoliul distructiv afisat din dorinta de a supracompensa insatisfactiile care ne fac sa fim nefericiti.
Imaginea conteaza
Uneori la baza insatisfactiilor stau fapte concrete iar alte ori stau principii de viata incalcate. Frecvent se intampla sa ne ghidam vietile dupa principiile invatate in familie sau din mediul social, dar omitem principiile concluzionate din propria experienta de viata.
Pentru a ramane fidele principiilor cu care am crescut, consideram abaterea de la ele ca fiind un lucru intolerabil si riscam sa adoptam o atitudine “mandra” dar care de fapt nu ne aduce beneficii reale, ci doar unele superficiale, legate strict de imagine. “N-ai pic de mandrie?”, o sintagma care ne este atat de cunoscuta, reuseste sa sintetizeze o idee esentiala: indiferent de particularitatea unei anumite situatii si de context, important este ceea ce afisam si nu cum ne simtim.
Teama de rusine
Nu de putine ori, aceasta atitudine isi gaseste sustinere in persoanele care isi mascheaza teama de penibil in spatele unei atitudini inflexibile, menite sa afiseze o imagine de apareta stabilitate si putere.
Fiind legata de imagine, acest tip de mandrie nu poate lua nastere in lipsa unui auditoriu. Acesti oameni au nevoie sa fie aplaudati, motiv pentru care implica si o anumita cantitate de histrionism. Ei au nevoie sa fie vazuti si apreciati, pentru ca propria lor parere despre persoana lor nu este una favorabila.
Invata sa te apreciezi!
In timp, aceasta preocupare le poate acapara prea mult atentia, retinandu-i de la a face lucruri folositoare pentru propria persoana si nu concentrate doar pe imagine. Desi in actuala societate imaginea personala este extrem de importanta, este recomandabil ca mandria noastra sa nu fie dependenta de ceea ce afisam, ci de ceea ce facem.
Putem sa ne procuram motive de mandrie in fiecare zi. Ne putem propune sa alcatuim o lista a acelor lucruri pe care daca le-am realiza, ne-ar da o stare interioara puternica de mandrie.
Vom incepe cu lucruri marunte, mai usor de indeplinit si vom continua treptat cu obiective mai provocatoare. In acest fel, vom ajunge sa ne dam credit mai mult, sa ne iubim, sa ne apreciem eforturile iar sentimentul intern de bine ne va conduce catre o multumire de sine mai benefica decat oricare alta apreciere exterioara.