Ingrediente esențiale pentru un cuplu de durată
Atunci când ne dorim să obținem rezultate pozitive în oricare aspect al vieții noastre, este bine să acționăm în acel scop, să întreprindem proiecte și să fim pregătiți pentru a înfrunta obstacolele. Relația de cuplu funcționează după aceleași principii. Iată câteva recomandări pentru a avea un cuplu de durată.
Valorile comune
La început de relație totul pare minunat și indestructibil. Cu timpul însă, diferențele dintre parteneri încep să iasă la iveală și să agite armonia ce domnea până atunci. Aceasta nu este neapărat o problemă, atâta vreme cât lucrurile cu adevărat importante din viața unuia dintre parteneri, adică valorile sale rezonează cu ale celuilalt. Aceste valori sunt dobândite în experiența din copilărie și sunt insuflate de către familie, dând naștere unor convingeri de viață, care ulterior, în viața adultă, ne ghidează comportamentul și ne influențează alegerile.
Spre exemplu, dacă pentru ambii parteneri familia este o valoare de bază, amandoi vor acționa în scopul alcătuirii sau menținerii unei familii. Dacă însă aceasta este valabilă doar pentru unul dintre ei, mai devreme sau mai târziu, diferențele fundamentale dintre ei vor ajunge să-i separe sau vor întreține un mediu toxic a la longue.
Negocierea
Chiar dacă partenerii împărtășesc valori comune, cu siguranță vor exista și diferențe între ei. Dacă de la valori nu putem face abstracție iar mai devreme sau mai târziu acestea își vor cere drepturile, alte diferențe, mai puțin importante pot fi reglate prin intermediul negocierii. Este clar că nu putem cere, fără să fim capabili să și oferim, sau să cedăm. Cu siguranță, de multe ori tindem să ne lăsăm furați de val și considerăm că este o problemă, dacă partenerul nu dorește să se uite la același film cu noi. Este în regulă să avem gusturi diferite, să fim temperamente diferite, dar pentru ca aceste mici deosebiri dintre noi să nu capete amploare, este necesar să negociem lucrurile pe care le dorim și cele la care putem renunța.
Liberatea
Da, poate că pare paradoxal, însă pentru ca o relație să fie unită și de lungă durată, este nevoie și de liberatate. Presiunea partenerilor de a face totul mereu împreună, de a deține controlul unul asupra celuilalt și de a sufoca sunt acele lucruri care pe termen lung creează exact efectul opus. De aceea, este important ca, într-o relație, fiecare să-și poată satisface plăcerile și separat de celălalt, cu condiția ca ele să nu încalce valorile partenerului. A te întâlni cu prietenii, a face sporturi sau anumite activități la care partenerul nu participă, presupune o liberate de care orice individ are nevoie.
Intimitatea
Intimitatea este unul dintre acei factori fără de care, pe termen lung, o relație se poate încheia. Indiferent cât de multă pasiune există între două persoane, ele vor simți la un moment dat nevoia de a putea împărtăși partenerului gândurile sale intime, de a se simți confortabil să poată vorbi cu acesta ce-l neliniștește, de a simți că se poate dezvălui în fața lui. În lipsa intimității, relația se va menține la un nivel superficial iar partenerul a cărui nevoie de intimitate nu este împlinită va fi tentat să o satisfacă alături de altcineva.
Activitatea sexuală
Pentru ca o relație să fie de lungă durată, este necesar ca ea să reprezinte un cadru în care partenerii să-și poată satisface și nevoile de bază, cum ar fi sexul. Atunci când există probleme în această sferă sau pur și simplu activitatea sexuală este întreruptă din cauza tensiunilor, pe termen lung aceste neîmpliniri pot împinge partenerii către alte persoane alături de care sa-și satisfacă nevoile sau îi vor face să acumuleze frustrări și resentimente la adresa celuilalt. Acest aspect atât de sensibil și intim, nu este doar o modalitate de împlinire fizică. În afara plăcerii fizice atribuite, actul sexual declanșează în organism producția de oxitocină, hormonul atașamentului, de aceea simțim cum brusc partenerul ne devine și mai drag, lucru care contribuie și influențează sentimentele din cadrul relației. Chiar și în acest domeniu așteptările, dorințele sau fanteziile se pot negocia, astfel încât ele să fie în acord cu ambii parteneri și să contribuie la dezvoltarea unei relații armonioase.